Το φιάσκο στο τελευταίο Eurogroup γκρέμισε την αγορά

Το φιάσκο στο τελευταίο Eurogroup γκρέμισε την αγορά, που σε 2 συνεδριάσεις κατέγραψε αθροιστικές απώλειες πάνω από 7%. Η αύξηση της πίεσης από πλευράς των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση και η διαφαινόμενη αδυναμία της τελευταίας να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση, ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε μνήμες του 2015.

Πλέον όλα είναι ανοιχτά και τα καταστροφικά σενάρια έχουν επανέλθει δριμύτερα μετά από αρκετό διάστημα.

Το καμπανάκι της Moody's για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι τράπεζες να αποτύχουν στα φιλόδοξα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εκπονήσει , εκφράζει περίτρανα την αύξηση του ρίσκου για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και αυτό αποτυπώνεται στις βίαιες ρευστοποιήσεις στον κλάδο καθώς και στην αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που ενέκρινε ο SSM, τα NPEs πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 40% ως τα τέλη του 2019 ή, σε ονομαστικούς όρους, στα 67 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 107 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν ότι η νομοθέτηση συγκεκριμένων εργαλείων και μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει σε αυτό τον τομέα. Αλλά αυτά έχουν καθυστερήσει καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκκρεμεί και η καθυστέρηση αυτή αυξάνει το ρίσκο για πιστωτές και καταθέτες.

Τεχνικά η πορεία της αγοράς θα κριθεί στις 600 μονάδες, σημείο από όπου περνάει η μεσοπρόθεσμη γραμμή της τάσης. Με δεδομένο, ότι η αγορά αποτελεί προεξοφλητικό μηχανισμό και σχεδόν αλάνθαστο προπομπό εξελίξεων, η διατήρηση η μη του επίπεδου αυτό θα μας δείξει το δρόμο για το ποιο σενάριο τελικά θα επικρατήσει.

Ημερησία on-line

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΑΡΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.