Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις εως το τέλος του έτους

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα στην Ιταλία γι αυτό και δεν υπήρξαν αναταράξεις στις αγορές.

Πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 8/12, με βασικό θέμα στην ατζέντα την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι επενδυτές αισιοδοξούν για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς δύσκολα το σημερινό Eurogroup θα βγάλει λευκό καπνό.

Παρόλη την αισιοδοξία που επικρατεί, και αποτυπώνεται στο spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό (έχει υποχωρήσει κάτω από τις 650 μονάδες), οι αποκλίσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών παραμένουν αγεφύρωτες. Εργασιακά και μελλοντικά πλεονάσματα αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας στο χρέος.

Το σχέδιο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% στα τέλη του 2019, χαρακτηρίζεται από την Moody's ως Credit Positive. Αυτό αποτυπώνεται στην κίνηση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, με σκοπό την προσέγγιση των τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριξη στις 600 μονάδες, ενώ το πρώτο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 626-634 μονάδες που αποτελεί και το πρόσφατο υψηλό του Δείκτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΑΡΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ Οn Line