Αναζητώντας στήριξη σε χαμηλότερα επίπεδα

Η εμπλοκή στην αξιολόγηση και οι δηλώσεις Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ έχουν βαρύνει την εικόνα της αγοράς που έχασε την επαφή της με τα υψηλα και αναζητεί στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βασικό ζητούμενο η διατήρηση του ΓΔ πάνω από τις 645 μονάδες έτσι ώστε να μην χαθεί το ανοδικό momentum. O χαμηλός όγκος συναλλαγών αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικός λογω της αργίας στην Αμερική.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Γερμανίας έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια εκλογών, καθώς η κατάσταση ολοένα και περισσότερο θυμίζει φθινόπωρο του 2014 με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά να αδειαζεται από τους δανειστές μας και να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Εύλογο, είναι, λοιπόν οι επενδυτές να παίρνουν τα μέτρα τους. Αν το έργο επαναληφτεί, τότε όλες οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2017 θα αποδειχτούν φρούδες ελπίδες, με ότι αυτό συνεπάγεται και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμα και αν η διαφαινόμενη αλλαγή κυβέρνησης αναμένεται να αποτιμηθεί θετικά από την αγορά, ο χρόνος που θα χαθεί για την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, θα επιφέρει την επιβολή νέων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αποτελεί ημερομηνία-σταθμο για το πως θα κινηθεί η υπόλοιπη χρονιά χρηματιστηριακά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΑΡΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ON LINE