Ανοδικές προσδοκίες στην αγορά

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις όλων με όλους για το ελληνικό ζήτημα, με σκοπό το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης και την άμεση έλευση των θεσμών στην Αθήνα συντηρεί τις ανοδικές προσδοκίες στην αγορά.

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να μην επαναληφθεί το ίδιο έργο της διάψευσης των προσδοκιών και η αξιολόγηση να ξεμπλοκάρει ώστε με τις απαραίτητες τελικές ρυθμίσεις να έχουμε το πολυπόθητο κλείσιμο της μέχρι τις 20/3.

Κάποιοι, μάλιστα, από την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά αισιοδοξούν και για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται πιθανό. Βασικό πρόβλημα η στάση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο εξόδου από το πρόγραμμα. Με τα τωρινά δεδομένα και με βάση τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να μείνει στο πρόγραμμα, το θέμα του αφορολόγητου οδεύει προς διευθέτηση με την αποδοχή από πλευράς Ελλάδας της σημαντικής μείωσης του. Στο θέμα, όμως, των πλεονασμάτων φαίνεται η απόσταση να είναι αγεφύρωτη. Σε κάθε περίπτωση, αν περαιτέρω καθυστερήσεις απομακρύνουν τη συμφωνία για μετά το Μάρτιο, τότε η εξέλιξη των πραγμάτων γίνεται απρόβλεπτη με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ένα τέτοιο σενάριο θα φέρει βίαιη διόρθωση στην αγορά και επαναφορά των spreads των ομολόγων σε νούμερα χρεοκοπίας και Grexit.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΑΡΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ - 13/02/2017